Måndag 31 maj. Grattis Bitte, Mårten, Carina A!!

Vaknade tidigt, utvilad men jag har återigen badat i svett i natt. Förstår  inte varför jag gör det. Klimakterieköret är ju över för min del, eller så kanske jag har blivit "ung på nytt" ha ha ha. Önska kan man ju alltid:D
For iväg till jobbet, var där redan 0705. Bra att lägga tid på flexbanken.  Det har snurrat på rätt bra idag, tjejen som fick vikariatet kom idag, hon ska va med oss nästan ett ½ år. Det är ju bra ifall jag måste vara sjukledig.
Tittar ut genom fönstret och trastparet matar och matar sina fula ungar, dom får lång äckliga maskar. Men dom gillar nog det, för dom gapar oavbrutet.
Idag har det kraschat ett Jasplan intill landningsbanan. Rätt så läskigt att titta på. Jag såg förstås inte precis när det hände men efteråt när det låg upp och ned. Vet vem tjejen är som är mek.
Nu har vi rökt en stor bit lax oxh sen har vi badat bastu, det var väldigt skönt för jag har frusit hela kvällen.
Nu är det sängdags!
Natti natt/Viveka


Söndag 30 maj, Mors Dag

Tack alla ni som kom ihåg mej när jag fyllde år igår. Det var en trevlig dag och jag mådde superbra. Idag har jag ett illamående över mej, det är väl den ökade dosen Sutent som gör sej påmind. Kanske lite Samarin lindrar. Har tagit en promenad, inte särskilt långt men ändå. För en vecka sen orkade jag knappt att ta mej över golvet.
Nu ska jag sy lite på jackorna jag tog hem i fredags så jag kan ta dom med  i morgon. Jag räknar med att jobba då.
Tittar ut på trastboet här utanför fönstret. Det är fyra oranga hungriga (fula) trastungar som blir matade av både mamma och pappa Trast.

Ha en trevlig mors dag alla mödrar!

Viveka


             

Torsdag 27 maj

Har väl sovit ganska bra inatt. Inget extra tillskott smärtstillande. Fast lungan har väl inte återhämtat sej ännu så jag var tvungen att nyttja syrgasen ända till i morse. Fick besked vid ronden att jag skulle få åka hem...och vad händer? Magen ballade ur helt av alla  morfinliknande mediciner! Det var helt stopp! Nog kunde man väl förvänta sej att jag behövde nåt för magen, det finns ju nerskrivet som  biverkningar och det ska väl inte jag behöva påtala eller? I vilket falla som helst so kunde jag inte åka hem förrän ikväll m a a detta. Jag blir arg och besviken.
Nästa gång tar jag med mitt eget medicinförråd.
Nu ligger jag hemma i min egen säng och det känns underbart och jag tror på ett under att jag mår bra i morgon.
Överstinnan is back home

Onsdag 26 maj

Ännu en dag i huset. Trodde väl att jag skulle få åka hem idag men icke. Natten var förfärlig, så otroligt ont, fick sprutor både intravenöst och i låret varannan timme, hela natten och det hjälpte bara den första halvtimmen. Nu är det en ny natt på gång så då får vi se hur det blir. Dränaget är borttaget av en himla snygg läkare från San Torini, Grekland en riktig Adonis, men det spelade ingen roll hur snygg han var det gjorde så ont det också. Det blev in alles 3,8 liter pleuravätska och plötsligt gick jag ner 3 kg i vikt! Tyckte det var konstigt att jag ökat i vikt 3 kg när jag vägde mej i Umeå i onsdags, nu har jag förklaringen. 
Har inte fått börja med Sutent denna vecka, måste återhämta mej till på måndag. Har varit på lungröntgen för att kolla om det var kvar nån vätska, men det var tomt, tack o lov.
Kan ju inte låta det gå så här långt nån fler gång, får väl kolla via ultraljud 1gång/mån.
Kan inte riktigt vara utan syrgasen för lungan är ju ganska hopklämd.
Men jag har ju inte nämnt nåt om maten!!! Nu är det kinamix som dom har gott om! Denna vidriga frysta ärt-paprika kombination. Lasagne storlek 3x8 cm men löksås på, istf tomatpure.  Tur i oturen att jag fastat i två dagar.
Har tagit en liten promenad till Avd 52 och hälsat på Tommy Nyberg från Jokkmokk som gjort illa sej i benet.
Maken har varit här ikväll, vi har sovit en stund, skönt.
Nu ska jag lyssna på "Hundraåringen" som borde vara klar för länge sen, men jag somnar bara.........
Godnatt godnatt!
Viveks

Tisdag 25 maj

Ja nu är det klart. Ultraljudet på hjärtat visade inget onormalt, tack o lov. Läkaren kollade även lungan och han sa att det var mycket pleuravätska i säcken. Slutligen tappades vätskan ut, utan narkos, men det gick bara bra. Efter  en dryg timme har det runnit ut tre (3) liter och den nya påsen är fylld med 4 dl. Förstår inte hur jag klarat detta.Inte undra på att jag haft svårigheter att andas. Nu känns det bättre trots att det är fruktansvärt ont.
När jag fick se bilden av lungan på ultraljud såg det ut som lungan var en ovanlig fisk som simmade runt i lungsäckakvariet Aldrig mer ska jag vänta så länge på röntgen och tömning.
Fick ligga 1½ timme på IVA innan jag fick komma upp på salen och där väntade maken med tunnbröd och rökt öring. Gissa om det smakade bra, jag som fastat i princip 2 dagar.
Ska försöka sova, jag behöver ingen syrgas nu, så godnatt på  er alla!
Viveka

Måndag 24 maj

Ja nu har hela dagen gått, nästan, och ännu  har  ingenting gjorts. Fastande och hungrig, kl är 4. Meningen var att det skulle göras ultraljud först för att lokalisera exakt hur "kleggpåsarna" ligger för att pricka rätt. Men när dom fick reda på att akuten upptäckte blåsljud på hjärtat så då fokuseras allt på det. Lagen om allts jävlighet. Förmodligen kan dom inte söva mej när det blev så här. Nu står hjärt-ultraljud först på åtgärdslistan.Ingen vet varför jag fått det här felet. Och jag har inte fått ta min Sutent ännu. Det känns inget vidare.
Idag har jag bara sovit, tittat på TV och kissat, för jag får dropp hela tiden.
Hoppas verkligen att jag får göra bort allt idag, när man ändå är här.
På återhörande
Viveka
PS nu fick jag besked att jag får äta och dricka fast inte ta Sutent,det blir ingen tappning och dränering i dag! Är man förvånad? Nå inte det!

Söndag 23 maj

Nä då gick det inte längre....alltså att klara sej utan andningshjälp. Fick åka akut hit till S-byn vid 22-tiden i gårkväll. Hade sån andnöd så jag trodde att jag skulle kvävas.
Natten innan var  besvärlig men det gick att sova något-så-när. Toril skjutsade mej till apoteket och sen åt vi en glass på Glassboden,har aldrig varit där förut, men Toril försäkrade sej om vilken storlek på kulorna han hade och han svarade stolt att han hade minsann stora kulor, kanske dom största i Boden...jag höll på dö av skratt........Toril denna impulsiva varelse!!
Maken kom hem på eftermiddagen, han  lagade mat, vi åt och bara slöade i soffan. Man flåsade som den värsta astmatiker som inte kan blåsa ut. Men nu har jag syrgas och det är hele skillnaden. Har även fått sprutor av Ketogan, ett slags  morfinliknande preparat som hjälper föga, men lite bättre är det.
Trodde att det skulle bli dränering av lungsäcken idag men det finns bara jourpersonal på röntgen så då får jag vänta till i morgon.
Det är så gullig personal här på Avd 51 dom hade lagt i en jättetjock extra madrass i sängen och så fick jag eget rum på en gång.
Nu ska jag vila en stund, tänker på alla gånger som jag varit så trött på väg från jobbet och man inte får/kan sova, så nu faller ögonlocken sakta ner.
Kram & Hej  från en sliten överstinna

Lördag 22 maj

Ytterligare en dag i flåsandets tecken. Det känns som om man snart inte har nånting att andas med. Har väl aldrig längtat så  mycket till måndag. Men jag har ju möjlighet att åka in till S-byn tidigare, men vem vill väl dit frivilligt?
Igår for jag till min härliga frissa Hanna som gjorde en ordentlig make-over, hon är verkligen duktig.
Sen jag legat några timmar i solstolen bakom väggen, så kom Marlene och Ulf. Vi åt en lätt middag, squashsoppa men bröd, lagom lätt. Sen blev det TV hela kvällen. I torsdags blev man ju alldeles vilse i pallen när man  pga nån säkring inte fick se på TV hela kvällen. Inte ens Internet funkade. Men nu är  Alles Im Ordnung.
Nu har maken kommit hem från sin blekingeresa och som plus i kanten fick han laga mat, bra va?
Ikväll blir det lugna puckar, orkar inte parta nåt.

Men ha en trevlig kväll
Överstinnan

Torsdag 20 maj.

Tur att Ante bistod mej igår, dels med hämtning från jvgstationen och med att bära upp min väska. Det var nätt och jämt jag tog mej upp för egen maskin. Har ingenting att andas med. Den ena lungsäcken är ju fullpackad med allehanda blodblandat. Man får inget syre så benen tröttnar på en gång och jag som anmält mej till Vårruset...............
Har i allafall sovit relativt bra inatt så jag for  till jobbet idag, dock lite senare. Handlade bara lite lite grann på hemvägen, men se, jag orkade en trappa sen fick jag ringa på hos Hultins, så Bosse bar upp mina påsar. Tur att man har snälla grannar.
Nåväl, i eftermiddags så ringdes det från Avd 51, jag ska läggas in på måndagmorgon kl 7, ska bli underbart att få bort detta elände och samma dag en ny period Sutent, denna gång 37,5. Och sonhustrun Maria börjar med en ny period igen nästa vecka, men allt vad det innebär med biverkningar och håravfall. Men hon är duktig och kämpar på.
Slapp man bara smärtan runt lungan så skulle det vara bra, för som det nu är så orkar man absolut ingenting.
Hade sett fram emot en TV-kväll liggandes i soffan och göra ingenting, men då finns ju Murphys Law, ingen av TV-apparaterna funkade........och det var bara i det här trapphuset! Har fortfarande inte kunnat titta på tv och internet är också väck! Typiskt!
Så nu ska överstinnan sova på saken.
PS Ska till frissan i mogon, det blir kul!
Godnatt godnatt!

Onsdag 19 maj.

Igår fyllde min dotter 46 år,grattis grattis! Vi firade hennes födelsedag den 17 för jag åkte iväg till Umeå igår eftermiddag.Har sovit hos Gunilla och Sune i natt.
Har alltså träffat min onkolog idag. Fick göra en akutröntgen. Det var alltså som jag befarade,höger lunga nästan helt fylld av "klegg", därav min enorma  andnöd. Tumören vid bröstbenet har minskat men en viss utökning på högra sidan av höger lunga. Låter förvillande men det är lite svårt att hinna lyssna på allt som sägs. Att jag har så ont är förståeligt. Nu är det bestämt att jag ska utöka styrkan på Sutent. Det blir alltså 37,5 i st f 25. Det är ju bra.
Utökad styrka på morfinplåstret. det blir 125 i st f 100.
Kontakt är tagen med Roger på urologen så nu väntar jag på att han ska ringa och kalla in mej, det är tydligen brådskande.
Nu sitter jag på tåget på väg hem. Resan ner till Umeå gick med lastbil. Rolf  har åkt till blekinge och blir borta några dagar. Jobbar i morgon men ledig på fredag och då ska jag bara vara ledig och är det sol ska jag ligga i solstolen.
Vila vila vila, det är det som gäller.

På återhörande!

Fru Andersson

Söndag 16 maj

Oj vilken helg detta har varit, trots att jag har mer ont runt vänster lunga, så har vi haft jätteroligt. Fredagkväll var vi ju bjudna av Wiksténs till Western Farm och showen Extra Vaganza. Buss hämtade och körde oss hem. Mycket trevligt.
Igår var vi ute mest hela dagen förutom paltkoket på förmiddagen. Sen kom Carina och Lasse. Vi åt drack, vin och badade bastu. Sen spelade vi Wii och vi blev som barnungar. Kul men en aning stökigt, (för grannarna!)
Trasten har lagt ägg så tanken på att flytta boet  från lilla balkongen fick vara.
Jag sitter nu bara två meter från byggnationen.
Nu ska jag sy färdigt och åka till jobbet i morgon.

Ha en bra dag!
Överstinnan

Måndag 10 maj. Grattis Otto, 90 år!

Idag har jag ringt och gratulerat en gammal god vän som aldrig missar vare sej min namnsdag eller födelsedag. Det är Otto Damgren som bor i Järfälla och var chef över pappa för över 60 år sen. Han blev så förtjust i mej när jag var liten och tog många fina bilder som jag fortfarande har kvar på väggen. Fantastiskt att vi håller kontakten efter alla dessa år. Han blev väldigt glad över mitt samtal.
Igår  när vi kom hem och jag satt här inne i syrummet (som vi kallar det) fick jag se att ett trastpar håller på att bygga ett bo utanför fönstret på den lilla brandutgången. I morse var boet nästan färdigt, vilket fantastiskt konstverk.
Det är väl inte riktigt dags att lägga äggen än men vi ser fram emot med spänning att få se hela proceduren om dom inte blir för rädda och flyttar förstås.
I morse var jag och tog prover, det gick bättre den här gången, har kvar stora blåmärken sen förra måndagen.
Det blir DT imorgonbitti sen åker jag till jobbet. Har varit i tjänst hela dagen, men jag mår inte så bra, ska försöka sova bort lite smärta, hoppas att det hjälper.
Maken har tvättat min bil så nu ska vi bara mysa i soffan

Pussåkram!
Överstinnan


Söndag 9 maj

Nu är vi på väg från Sävar/Bullmark/Furunäs där vi firat min "syster" Gunillas 60-årsdag. En jättetrevlig fest med massor av, i från början, obekanta människor, som snabbt blev väldigt bekanta. Det serverades bål och en härlig buffé, samt kaffe och tårta. Rolf säjer tååta för han är skåning. Och tävlig blev det, men inte vann jag, det hade jag narurligtvis trott!! Vi har bott i våran Dagny, väldigt bekvämt för alla parter att man har sitt eget med sej.
För övrigt har jag jobbat ons, tors,fre och haft fullt upp med sömnaden på kvällarna. Nu börjar man se slutet på denna uppgift om inte flygoverallerna ska piffas upp.
Idag har jag tagit min sista Sutent för denna gång, i morgon provtagning, tisdag DT och den 19 maj till Umeå. Försökte att få slippa åka dit, men min onkolog vill titta på¨mej och då föreslog jag att jag skulle skicka ett MMS med bild på mej men det gick inte, så jag tar väl tåget ner då.
Men nu är vi  då på väg till ett annat kalas och det är ju söndag så det blir kaffe och tååååta........

Ha en trevlig söndag!

Viveka

Tisdag 4 maj

Först sent idag kom jag på att jag skulle ha varit och tagit prover på BjörknäsVC, men ack ack vad minnet har svikit mej.....minne...jag har tappat mitt minne...är jag svensk eller finne....kommer inte ihåg.....
Men det är naturligtvis ingen katastrof, får väl fixa det i morgon.
Blev rätt så sliten över mitt stavgående igår så idag har jag bara smygit runt. Har hälsat på hos mina kära på Trollstigen i Luleå. Hos Kniv-Egge och hans fru. Tänk att där kan jag bli sittande hur länge som helst, så mysigt att bara sitta och prata  över en kopp kaffe, åsså blev det ju en kniv förstås! For en sväng till jobbet(kunde ju inte låta bli) hämtade ett gäng jackor så nu har jag helg-och kvällsjobb ett tag framöver.
Ante, Maria och Elin har varit hit på fika sen åt vi lite och nu  är kvällen plötsligt över.
Ska jobba imorgon, torsdag och fredag sen blir det kalas i Umeå.
"Frihet är att inte ha några tider att passa..."

Idag har Isak, mitt barnbarn, åkt till Portugal på fotbollsläger. Det är verkligen en klok och duktig kille.......nån att vara stolt över!

Nu ska överstinnan natta sin make.
Kram & hej!


Måndag 3 maj

Konstigt att vara hemma en måndag utan att vara sjuk! Skulle ju göra nåt nyttigt men det struntade jag i. Tog en långpromenad i stället,  bara gick och gick, väldigt skönt. Hem och lagade mat och friserade maken, sen bar det iväg på ytterligare en promenad, med stavar och make denna gång. Han hade startat upp bastun så det var toppen att parkera där en stund efteråt. Så får det bli varje kväll tycker jag. Jag mår riktigt bra, plåstret funkar perfekt(bara man inte glömmer bort att sätta på det!) Men:
"Den som aldrig begår en dumhet är inte så klok som han själv tror!"
Hjärta hjärta på er alla!

Överstinnan

Söndag 2 maj.

"Sköna maj välkommen till vår bygd igen......" jojo med den här kylan kunde man tro att det var i slutet av oktober. Helgen har förflutit med tämligen växlande händelser. Börjar med torsdag: Var på stan bara en snabbis för sen på kvällen for Karin och jag med tjejbussen till Piteå för att delta i deras tjejkväll- Men där var mest skrikande sabotagebenägna ungdomar. Jag tror att killarna ville imponera på tjejerna som skulle ..ja...tjejshoppa! Fasligt skränande hela kvällen. Men som tur är så kan man slappna av, jag sov på bussen båd dit och tillbaka. Det var en trevlig kväll och det blev faktiskt lite lite shopping.
Fredag vilodag, maken kom hem vid 13-tiden och vi var i valet och kvalet om vi skulle bege oss till Vuollerim och premiärtur med Dagny. Efter många om och men begav vi oss nordvästerut. Det fanns då två små bebisar där, Idas lilla Felix och den nya medlemmen i Kronis: MINUS, en söt liten efterträdare till Tassel som tidigare i vinter har lämnat jordelivet.
Killlarna och Ida badade bastu medan Irene och jag tittade på TV. Vid 12 var det dags att sova och då upptäcker jag att jag inte satt på nåt nytt morfinplåster efter morgonduschen. Nu börjar saker hända både en smärta och en rejäl abstinens. Jag avundas inte narkomanerna i det läget. Stod inte ut längre än till 0215 då jag var tvungen att väcka maken. I J-E bil  bar idet  iväg till Sunderby Sjh omedelbart. Jag träffade en av mina favvoläkare där och det kändes ju tryggt och bra, Efter två sprutor och diverse pillertrillning så fick jag då lämna sjukhuset. Kom tillbaka till Kronis vid 6-tiden på morgonen. Vi sov några timmar i husbilen efter det och sen åkte vi hem. Sen har jag mått ganska så bra. Nu har vi spelat WII, för det spelet har jag tingat att få köpa när Isak har tröttnat. Så nu är det gjort.
I morgon är jag ledig så då ska jag passa på och göra nåt nyttigt. Men fram till dess, kära vänner och släktingar, sov gott.
Överstinnan


RSS 2.0